woensdag 24 april 2013

Boeddhabeelden

Nieuw bij T&T Design: boeddhabeelden.



Boeddhabeelden brengen rust in uw interieur en tuin. Ze stralen iets mysterieus uit. Een Boeddhabeeld is iets uniek, bij T&T Design zijn er verschillende modellen te verkrijgen. Elk model heeft een andere betekenis.

Boeddhabeelden

In tempels en bij mensen thuis staan veelal boeddhabeelden in meditatiezit. Deze beelden zijn omgeven door kaarsen, wierook, bloemen en schaaltjes met offergaven. Men brengt eer aan Boeddha, en aan de Boeddha in zichzelf, door een buiging voor hem te maken. Daarbij houdt men de handen voor de borst waarbij de handpalmen naar elkaar gericht zijn en de duimen naar binnen gekeerd. 8 Mei is de Jaardag van Boeddha. Het is traditie om op die dag een kaars voor hem te branden en dan een speciale wens te doen.

Een gekregen Boeddha geeft geluk omdat het gebaar van het geven het beeld waarde toekent. Jezelf een Boeddhabeeld cadeau doen kan, onder voorwaarde dat de intentie goed is en het beeld behandeld wordt met eerbied en respect. Plaats het Boeddhabeeld met het gezicht naar de deur gericht en nooit op de grond.

Ken je de Lachende Boeddha? Dit is een Chinees beeldje van een flinke man, die breeduit ontspannen lacht terwijl een hele kudde kinderen over hem heen krioelt. De dikheid en de kinderen symboliseren materiƫle en geestelijke overvloed, het goede gezegende leven van iemand die de geheimen van het bestaan doorgrond heeft en nu met volle teugen geniet van al het goeds dat het leven te bieden heeft.

De lachende boeddha wordt meestal kado gegeven aan goede vrienden of familie. Zijn beeltenis staat dan ook altijd in een ruimte met zijn gezicht naar de deur, zodat ieder die deze ruimte binnenkomt geluk en welkom wordt gewenst. Men gelooft dat het meer geluk brengt als je af en toe over de dikke buik van Boeddha wrijft.


Mudra
Een van de karakteristieken van Boeddhabeelden en van andere boeddhistische figuren, is de houding van de handen, de mudra. Iedere mudra heeft zijn eigen betekenis. Dit zijn de meest voorkomende.

Dharmachakramudra
Twee handen voor de borst met de wijsvingers en de duimtoppen tegen elkaar gedrukt. Deze houding symboliseert het het in beweging zetten van het Wiel van de Leer.

Bhumisparshamudra
De rechterhand omlaag met de vingers naar beneden gericht en de handpalm naar het lichaam gekeerd. Deze houding symboliseert de aanraking van de aarde

Varadamudra
De rechterhand omlaag met de vingers naar beneden en de handpalm naar buiten gekeerd. Dit is de handhouding van zegen en vrijgevigheid.

Dhyanamudra
Beide handen in elkaar gevouwen in de schoot - de historische Boeddha in dagelijkse meditatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten